Βραβείο “Νίκος Σαμαράς”

Τιμώμενο πρόσωπο: Δημοσθένης Ταμπάκος

Η Οργανωτική Επιτροπή απονέμει φέτος το βραβείο “Νίκος Σαμαράς” στον Δημοσθένη Ταμπάκο για τη συνολική του συνεισφορά στον χώρο της γυμναστικής και του αθλητισμού γενικότερα. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ένας εξαιρετικός αθλητής και άνθρωπος, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα λαμπρότερα ονόματα στη γυμναστική, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Η εντυπωσιακή του πορεία περιλαμβάνει την κατάκτηση χρυσού και αργυρού μεταλλίου ως Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων σε Αθήνα και Σίδνευ αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας και όχι μόνο.

Η βράβευση του Δημοσθένη Ταμπάκου στο πλαίσιο της 32ης διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού  με το βραβείο Σαμαρά αντικατοπτρίζει όχι μόνο τα αθλητικά του κατορθώματα, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, αποτελώντας πρότυπο και έμπνευση για τους νέους αθλητές και υποστηρικτή της φυσικής κατάστασης και της υγιεινής ζωής.

Λίγα λόγια για τον Δημοσθένη Ταμπάκο

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Νοεμβρίου του 1976. Η ενασχόλησή του με τη γυμναστική ξεκίνησε στην ηλικία των 7 ετών. Εκτός των Ολυμπιακών μεταλλίων, μεταξύ δεκάδων αγωνιστικών διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο, έχει κατακτήσει στο ίδιο αγώνισμα το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Λος Άντζελες 2003) καθώς και το χρυσό μετάλλιο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Βρέμη 2000, Λιουμπλιάνα 2003). Ακόμα, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (Τιεν Τζιν 1999), ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Πάτρα 2002, Αγία Πετρούπολη 1998) και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκό μάστερ με την Εθνική Ομάδα (Πάτρα 1999).

Το 1997 μια πρωτότυπη κίνηση στους κρίκους, η μετάβαση από τον σταυρό στον ανάποδο σταυρό με τεντωμένο σώμα χωρίς τη μεσολάβηση κάθετης στήριξης αποτέλεσε μια νέα πρόταση για το αγώνισμα των κρίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2000 παρουσίασε δύο νέες ασκήσεις που αργότερα καταγράφηκαν στον κώδικα βαθμολογίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (Federation International Gymnastics, FIG) ως ασκήσεις Tabakos και Tabakos II.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Σχολική Φυσική Αγωγή του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης “Υγεία και Ανθρώπινη Απόδοση”.

Είναι Αντισμήναρχος (Δ) της Πολεμικής Αεροπορίας και Προϊστάμενος Γραφείου Σχεδιασμού & Έρευνας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει συνεργαστεί με τους τομείς Προπονητικής Κολλεγίων και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, με αθλητικά σωματεία και Σχολεία ως δάσκαλος Φυσικής Αγωγής και ως υπεύθυνος Τομέα Ολυμπιακής Παιδείας (ΙΙΕΚ Ιπποκράτειος, Ελληνογαλλική Σχολή St Joseph, Σχολή Χιλλ, Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος κ.α.).

Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε δεκάδες συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες και από το 2016 είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην άσκηση στην προσχολική ηλικία και πραγματοποιούνται, με τη συνδρομή του ΑΣΑΕΔ, σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Δόντη, Προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής Γυναικών και Μέλους Ε.Ε.Π. στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Ε.Κ.Π.Α. Έχουν δύο κόρες, την Ιριάνα και την Άρια.

Λίγα λόγια για το βραβείο “Νίκος Σαμαράς”

Το βραβείο “Νίκος Σαμαράς” έχει θεσπιστεί προς τιμήν του αξέχαστου πετοσφαιριστή,ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή το 2013. Απονέμεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ως αναγνώριση της προσφοράς και συμβολής σημαντικών προσώπων στο χώρο του αθλητισμού.

Ο Νίκος Σαμαράς είχε καταγωγή από την Ορεστιάδα και υπήρξε απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ. Παρά τον πρόωρο θάνατο του, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ και έναν αθλητή σύμβολο.

Με το βραβείο “Νίκος Σαμαράς” έχουν βραβευτεί έως σήμερα, μεταξύ άλλων, η ολυμπιονίκης στο Τριπλούν, Πηγή Δεβετζή,   ο μαραθωνοδρόμος Ιωάννης Τσιάνος, ο παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και η πρέσβειρα της φιλοσοφίας «η άσκηση είναι φάρμακο», Άδα Σταματάτου.

SWITCH THE LANGUAGE