Βραβείο “Νίκος Σαμαράς”

Η Οργανωτική επιτροπή του 31ου ΔΣΦΑΑ αποφάσισε να αλλάξει το παράδειγμα και να βραβεύσει φέτος έναν άνθρωπο που δεν είναι Ολυμπιονίκης ή Παραολυμπιονίκης, αλλά «διαφημίζει» τον αθλητισμό και το αθλητικό κίνημα με βάση την αξία του για τον άνθρωπο. Η Άδα Σταματάτου προσωποποιεί με το παράδειγμά της το «Η Άσκηση είναι Φάρμακο»!

Ποια είναι η Άδα Σταματάτου

Η Άδα Σταματάτου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασικό χορό και ρυθμική. Από το 2017 είναι ακτιβίστρια μαραθωνοδρόμος (Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Σικάγο,Λονδίνο,Τόκιο) όπου αγωνίζεται για τον αυτισμό με σκοπό να ολοκληρώσει τους Six World Marathon Majors διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Είναι κολυμβήτρια ανοιχτής θάλασσας και κάνει μικρές αποστάσεις τριάθλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα για την ενημέρωση για τον αυτισμό.

Πρόσφατα εξέδωσε το παιδικό βιβλίο «Τι έχει ο Γιάννης» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο όπου εξηγεί σε παιδιά από 4 ετών τι σημαίνει αυτισμός. Είναι πρόεδρος στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race for Autism Gr (https://raceforautism.gr)  που δημιουργήθηκε για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με νευροδιαφορετικότητα σε αθλητικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Η ίδια έχει πει για τον αθλητισμό στη ζωή της: «Στα 42 μου αποφάσισα για πλάκα να πάω σε ένα νυχτερινό αγώνα της Αθήνας 5χλμ., νόμιζα ότι θα πάθω έμφραγμα! Τερμάτισα και είπα από μέσα μου «εγώ ξανά σε αυτό το χάλι… ποτέ!». Και ξεκίνησα το τρέξιμο. Πήρα προπονητή και άρχισα τους αγώνες.

Τέσσερα χρόνια μετά τερμάτισα τον πρώτο μου Μαραθώνιο στο Βερολίνο και τον επόμενο χρόνο στη Νέα Υόρκη, όπου έτρεξα για τον παγκόσμιο οργανισμό ενημέρωσης και αποδοχής του αυτισμού OAR. Μετά μπήκε στη ζωή μου το κολύμπι ανοιχτής θάλασσας και μετά το τρίαθλο της “σπριντ” απόστασης. Το κολύμπι μου αρέσει τρομερά γιατί δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τίποτα από τα προβλήματά μου οπότε είναι τρομερά ξεκούραστο για το μυαλό μου. Και με το τρίαθλο έχω ενθουσιαστεί με όλη αυτή την τρέλα κολύμπα, βγες, βάλε παπούτσια ποδηλάτου, κράνος, ποδηλάτησε, γύρνα, παράτα ποδήλατο, άλλαξε παπούτσια, τρέχα!! Μια τρέλα που σε γεμίζει χαρά!

Ο επόμενος μου στόχος είναι ο World Marathon Major στη Βοστόνη το 2024 ώστε να ολοκληρώσω και τον 6ο και να κερδίσω το μετάλλιο με τα έξι αστέρια».

SWITCH THE LANGUAGE