Ίδρυμα & Εγκαταστάσεις

Ίδρυμα & Εγκαταστάσεις

Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού έχει μεταφερθεί σε νέες δικές του εγκαταστάσεις (~15.000m2) που βρίσκονται δίπλα στις αθλητικές του εγκαταστάσεις στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης (Οικοδομικό Τετράγωνο Εγκαταστάσεων Τ.Ε.Φ.Α.Α. ~198 στρέμματα).

Το νέο κτίριο διαθέτει 6 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αμφιθέατρα, υπερσύγχρονο εργαστηριακό χώρο, γραφεία διδασκόντων και τη Γραμματεία. Σε διπλανά αυτόνομα κτίρια στεγάζονται επίσης το κέντρο αποκατάστασης (521 m2) και η βιβλιοθήκη του Τμήματος (1008 m2) με επιπλέον αναγνωστήριο ατόμων με αναπηρίες, βιβλιοστάσιο και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η μετακίνηση του Τμήματος στις νέες εγκαταστάσεις όπως ήταν αναμενόμενο έδωσε ώθηση και στη διοργάνωση και διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου καθώς η συγκέντρωση των συμμετεχόντων στο νέο χώρο δίνει την ευκαιρία για αλληλεπίδραση, γνωριμίες και ανάπτυξη νέων συνεργασιών αλλά και παρακολούθηση περισσοτέρων θεματικών ενοτήτων.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, και ξεκίνησε την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε “Δημοκρίτειο” προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης.

Η διοίκηση του ΔΠΘ έχει έδρα της την Κομοτηνή, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα οκτώ Σχολές και δεκαοκτώ Τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης – εφτά στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Συνολικά φοιτούν περισσότεροι από 15.000 φοιτητές.

Το ΔΠΘ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής της Θράκης και συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με την ποιότητα διδασκαλίας και το επίπεδο έρευνας του, έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των καλύτερων Ελληνικών ΑΕΙ.

Ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το ΔΠΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Κράτος δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) έχει ως Αποστολή:

 • Να καλλιεργεί και να προάγει την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
 • Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια, που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
 • Να συμβάλλει στην πρόοδο του Ελληνικού Αθλητισμού και ταυτόχρονα να καλλιεργεί και να διαδίδει σε ολόκληρο το λαό την αθλητική ιδέα.
 • Να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση από το λαό της σημασίας της Φυσικής Αγωγής σα βασικού παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Οι τίτλοι σπουδών που προσφέρει είναι:

 • Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού χορηγεί αντίστοιχο πτυχίο Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
 • Τα σχετικά με το πρόγραμμα, τον κανονισμό σπουδών και τις μεταπτυχιακές σπουδές καθορίζονται με βάση τις ισχύουσες για τα αντίστοιχα ΑΕΙ διατάξεις. Ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων, που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου είναι οκτώ.
 • Στους κατόχους πτυχίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μπορούν να ανατίθενται:
  • Η διδασκαλία της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα αθλητικά σωματεία και στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δραστηριότητας γενικά.
  • Η διδασκαλία μαθημάτων συναφών με την Επιστήμη Φυσικής Αγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος: http://www.phyed.duth.gr

Μετάβαση

Στην Κομοτηνή, την πρωτεύουσα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μπορείτε να μεταβείτε:

Οδικώς: Το οδικό τμήμα ως την Κομοτηνή είναι πλέον πολύ καλό καθώς έχει παραδοθεί όλο το τμήμα της Εγνατίας οδού. Η χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα είναι 850χλμ (δηλαδή πρόκειται για ταξίδι περίπου 8 ωρών) και από τις Θεσσαλονίκη 276χλμ. (ταξίδι περίπου 2,5ωρών). Εκτελούνται δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη.

Σιδηροδρομικώς: : Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση της Κομοτηνής τόσο με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όσο και με την Κωνσταντινούπολη.

Αεροπορικώς: Αν και η πόλη της Κομοτηνής δε διαθέτει αεροδρόμιο, εξυπηρετείται με τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης (τηλ. αεροδρομίου 25510-89300 και απόσταση από την Κομοτηνή: 56χλμ) και της Καβάλας (τηλ. αεροδρομίου 25910-53409 και απόσταση από την Κομοτηνή: 146χλμ).

Χρήσιμα τηλέφωνα:

 • Aegean Airlines τηλ. 801 11 20 000
 • Ολυμπιακές Αερογραμμές τηλ. 210-96.66.666)
 • Τηλ. Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος: 210-35.30.000
 • Τηλ. Αεροδρομίου Μακεδονία: 2310-98.50.00
 • ΟΣΕ Κομοτηνής: 25310-22650, 25310-26804
SWITCH THE LANGUAGE